Odota...
Wait...
Korppi-järjestelmän toimintoja Korppi

16.7

Kirjaudu sisään järjestelmään!
21.5.2024 02:27

Opetusohjelma - Filosofia (YFI) - lukuvuosi 2004-2005

[hae uudelleen... | näytä kurssit kalenterissa...]

Kevät

FIL0C/L Modernin tragedia ja länsimainen ajattelu (2 op)

Olli-Pekka Moisio (olli-pekka.moisio(at)jyu.fi)

Ajankohtaista: Korvaavuudet: FIL C/L sop. mukaan, VAL C02, YKP L12, KUP L02 (NAC S 42), NAO C89, SOS L11 tai sop. mukaan, STO L21-L26
Sisältö: Kurssilla modernia lähestytään tragediana. Yhteiskunnan modernisoituminen on tuottanut materiaaliset ja kulttuuriset edellytykset yksilöllisyyden täydellistymiselle. Esimerkiksi useat teknologiset kehitysaskeleet mahdollistavat ihmisille entistä helpomman ja huolettomamman elämän ja samalla ne antavat panoksensa myös laaja-alaiselle älylliselle kehitykselle. Toisaalta ihmiskunta muuttuu yhä syvemmässä mielessä yksiulotteiseksi kulttuurissa, jossa jopa aikaa säädellään yhä pienempää yksityiskohtaa myöden. Tämän lisäksi globalisaatio on johtanut kolmansien maiden selkeään riistoon ja on hiljalleen ajanut yhteisen maailmamme ekologisen ja sosiaalisen katastrofin partaalle. Aikaamme kuvaa tosiasiallisuus, ihmisten ja instituutioiden lyhytnäköisyys, reifikaatio, yhteiskunnan vieraantuminen ja annettua hetkeä ylläpitävä politiikka. Tällaisessa maailmassa tarvitsemme toivoa ja lupausta jostakin muusta kuin mikä on meille annettuna. Kulttuurissamme on tarjolla ainoana varteenotettavana ja järjellisenä ratkaisuna realismi maailman, yhteiskunnan ja yksilöiden välisien suhteiden tarkasteluun. Teoreettinen työ, joka tavoittelee annetun ylittävää perspektiiviä, on kytkeytynyt menneen ja alati läsnä olevan kärsimyksen muistamiseen ja kykyymme surra sekä yksilöinä että kulttuureina. Kurssilla lähestytään näitä teemoja tarkastelemalla länsimaisen sivilisaation suuria ja pieniä tragedioita lähimenneisyydessämme ja nykyisyydessämme. Tarkasteltavana olevia käsitteitä ovat muun muassa byrokratisoituminen, yksilöllisyys, subjektiivisuus, toivo/epätoivo, vapaus ja syyllisyys.
Osaamistavoitteet: Kurssin tavoitteena on houkutella opiskelijoita pohtimaan ajankohtaisen tilanteen ja teoreettisen ajattelun välisiä suhteita.
Opetusmuodot: Kurssi toteutetaan kevätlukukauden 2005 aikana yhdistelmänä perinteistä luento-opetusta sekä filosofialle aikaisemmin miltei hyödyntämättä jätettyjä opetuksellisia keinoja. Kurssin aikana katsotaan luentojen lisäksi elokuvia (sekä fiktiivisiä että dokumentaarisia), luetaan kaunokirjallisuutta ja keskustellaan niiden pohjalta ryhmissä käsiteltävänä olevasta teemasta. Tällaisten välineiden avulla pyritään pääsemään käsiksi teoreettisessa luento-opetuksessa hyvin usein tavoittamattomiin jäävään ajattelun ja historiallisen tilanteen väliseen vuorovaikutussuhteeseen sekä henkilökohtaisen artikuloimiseen teoreettisen alueella.
Suoritustavat: Luentopäiväkirja, joka tuotetaan neljän hengen ryhmässä. Jotta ryhmätyöskentely olisi mahdollista, kirjoittaa jokainen ryhmän jäsen itselleen oman henkilökohtaisen luentopäiväkirjan, jota ei arvostella.
Aikataulu: Perjantaisin klo 10-12 25.2. alkaen. Kurssi päättyy perjantaina 13.5. Paikka: 25.02-22.04 MaA 103; 11.3.-22.4. pe 10-12 Agora Auditorio 3 (paitsi 15.4. Agora Auditiorio 2); 29.4.-13.5. pe 10-12 MaA 103.
Kirjallisuus: Kyseinen teoslista on viitteellinen. Listalta valitaan yksi teos, joka luetaan luentosarjan aikana. Teosta ei tentitä, vaan sitä hyödynnetään luentopäiväkirjaa kirjoitettaessa väylänä artikuloida tarkemmin ja elävemmin luentosarjan teemoja. Balzac: Tuntematon mestariteos Calvino: Jos talviyönä matkamies Dostojevski: Kirjoituksia kellarista Frank: Nuoren tytön päiväkirja Grass: Peltirumpu Hamsun: Nälkä Hesse: Demian Huxley: Uusi uljas maailma Kafka: Kootut kertomukset Kertész: Kohtalottomuus Kihlman: Epätoivon toivo Leino: Routavuositrilogia Lusseur: Valo tuli pimeydessä Mann: Kulema Venetsiassa Orwell: 1984 Solzenitsyn: Syöpäosasto Weill: Tähti sydämellä Woolf: Orlando
Avainsanat: Moderni, kapitalismikritiikki, moraaliset tunteet, valistuksen dialektiikka, Frankfurtin koulu

[Tarkat tiedot sekä ilmoittautuminen]

FIL0C/L Tietoisuus ja itsetietoisuus (2 - 3 op)

Pessi Lyyra (pessi.lyyra(at)jyu.fi)

Ajankohtaista: Oheismateriaali on Copyshopista hankittavana to 28.4. alkaen.
Sisältö: Toukokuun alussa järjestetään työseminaari mielenfilosofiasta otsikolla ”Tietoisuus ja itsetietoisuus”. Seminaari keskittyy tietoisuuden ja itsetietoisuuden kysymyksiin ja teorioihin uuden ajan alusta nykypäivään. Erityisesti tarkastellaan teorioita tietoisuuden refleksiivisestä rakenteesta eli siitä, miten tietoisuus voi sisältää tiedon itsestään. Tietoisuuden rakenteen tarkastelun kannalta vähemmän relevanttia ontologista mieli–ruumis-ongelmaa ainoastaan sivutaan. Seminaarissa käydään läpi ajallinen jatkumo tietoisuuden ja itsetietoisuuden teorioita tiettyihin kysymyksiin keskittyen. Kysymysten sisältö ei välttämättä ole pysynyt samana eri aikoina, mutta käsitteellisten yhteyksien etsiminen on mielekästä, koska tietoisuus ilmiönä ei riipu tarkastelun ajankohdasta. Uuden ajan alun ajattelusta huomioidaan ennen kaikkea kartesiolainen tietoisuuden teoria ja tarkastellaan sen suhdetta erityisesti Uuden ajan brittiläisten ajattelijoiden näkemyksiin ajattelun, tietoisuuden ja refleksiivisyyden suhteesta. Keskitymme näkemyksiin, jotka käsittelevät tietoisen kokemuksen eri tasoja ja niiden edellyttämiä refleksiivisiä relaatioita. Nykyteorioista tutustutaan representationaalisiin tietoisuusteorioihin ja niiden näkemyksiin tietoisuuden refleksiivisyydestä sekä teorioihin, jotka kritisoivat itsetietoisuuden refleksiivistä selitysmallia.
Osaamistavoitteet: Seminaarissa pyritään tunnistamaan uuden ajan alun ja nykyisten teorioiden välisiä yhtäläisyyksiä ja niitä erottavia piirteitä. Pyrkimys on luoda yleiskuva tietoisuuden ja itsetietoisuuden filosofisista teorioista. Käsittelemme aihetta lukemalla tutkimusartikkeleita pyrkimyksenä keskustellen ymmärtää niissä esitetyt olennaiset ongelmat ja argumentit.
Opetusmuodot: Luennot + oheismateriaali + seminaari-istunnot.
Suoritustavat: Osallistuminen + alustus (1 ov) ja/tai essee (1 ov)
Aikataulu: 3.5. 12-16 MaB 320, 2 luentoa + 2 artikkelia luettu 4.5. 10-12, 14-16, MaB 305, 2 luentoa + 2 artikkelia luettu 6.5. 10-12, 14/16, MaB 305, käsitellään seminaarityyppisesti 2 artikkelia.
Kirjallisuus: 3.5. 1) Udo Thiel (1991): ”Cudworth and Seventeenth Century Theories of Consciousness”, in Stephen Gaukroger (ed.): The Uses of Antiquity, Kluwer Academic Press, pp. 79-99. 2) Alison Simmons (2001): “Changing the Cartesian Mind: Leibniz on Sensation, Representation and Conciousness”, The Philosophical Review, vol 110:1, pp. 31-75. (luetaan sivulle 52) 4.5. 3) Peter Carruthers: ”Natural Theories of Consciousness” (1998), European Journal of Philosophy, vol. 6:2, pp. 203-222. 4) Dan Zahavi & Josef Parnas: “Phenomenal Consciousness and Self-Awareness: A Phenomenological Critique of Representational Theory”, in Shaun Gallagher and Jonathan Shear (eds): Models of the Self, Imprint Academic, Thorverton, pp. 253-270. 6.5. 5) Robert McRae (1972): “Descartes’ Definition of Thought”, in R. J. Butler (ed.): Cartesian Studies Oxford: Basil Blackwell, pp. 55-70. 6) Uriah Kriegel (forthcoming 2006): “The Same-Order Monitoring Theory of Consciousness”, in U. Kriegel and K. Williford (eds): Consciousness and Self-Reference. Cambridge MA: MIT Press/Bradford Books. (22 sivua)
Avainsanat: Tietoisuus, itsetietoisuus, refleksio, mielenfilosofia

[Tarkat tiedot sekä ilmoittautuminen]

http://www.cc.jyu.fi/~plyyra/tietitset.html

YLE9 Tieteellisen toiminnan perusteet (FILY09) (4 op)

Tuukka Kaidesoja

Sisältö: Luennoilla käydään läpi joitain ontologian ja tietoteorian peruskäsitteitä ja kysymyksenasetteluja, teorian ja lain käsitteet, havaintojen ja kokeiden tekemiseen liittyviä peruskysymyksiä, analogioiden rooli tieteellisessä käsitteen- ja teorianmuodostuksessa, tieteellisen päättelyn lajit, hypoteettis-deduktiivinen tieteenkäsitys sekä tieteen etiikkaan liittyviä kysymyksiä.
Osaamistavoitteet: Kurssin tavoitteena on tieteelliseen tutkimukseen liittyvien ontologisten ja tietoteoreettisten oletusten sekä metodologisten ratkaisujen analysoinnin ja arvioinnin mahdollistavien käsitteellisten välineiden omaksuminen. Tämän lisäksi kurssilla pyritään hahmottamaan kokonaisnäkemystä tieteen päämääristä ja tieteellisen tutkimuksen luonteesta.
Opetusmuodot: Luennot 16 h
Suoritustavat: Luentojen ja kirjallisuuden tenttiminen yllä ilmoitettuina ajankohtina.
Aikataulu:
Luennot:
ma 25.4. klo 14-17 MaA 103
ti 26.4. klo 14-17 MaA 103
ke 27.4. klo 14-17 MaA 103
to 28.4. klo 14-17 L 304
pe 29.4. klo 10-13 L 304
Tentti: ma 9.5. klo 16-18 L 304
Uusintatentti: ma 23.5. klo 16-18 L 304

Kirjallisuus: 1. Luentomateriaali: http://www.jyu.fi/yhtfil/fil/YLE9-05.pdf
2. Haaparanta & Niiniluoto: Johdatus tieteelliseen ajatteluun,
lukuunottamatta lukuja 4.1.-4.4., 4.7. ja 10.1.-10.4.

[Tarkat tiedot sekä ilmoittautuminen]

http://www.jyu.fi/yhtfil/fil/YLE9-05.pdf

Muu opintojakso

FILY008 Kulttuurin ja taiteen filosofia, Opintojaksokuvaus (3 op)

Leena Kakkori (leenakakkori(at)gmail.com)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Osaamistavoitteet: Kulttuurin kokonaisuuden ja sen eri osien, erityisesti esteettisten ilmiöiden filosofisten perusteiden ymmärtäminen.
Suoritustavat: Esseetehtäviä kirjallisuuden pohjalta tai kirjatentti.
Kirjatentti suoritetaan yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan yleisenä tenttipäivänä. Tenttikuori jätetään yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselle filosofian tenttilaatikkoon.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007.
Voimassaoloaikaa on jatkettu tiedekuntaneuvoston päätöksellä 31.7.2008 asti. </span>
Kirjallisuus: Tentitään yksi teos seuraavista:
AHLMAN, Kulttuurin perustekijöitä
EATON, Estetiikan ydinkysymyksiä
OKSALA, Ihminen, kulttuuri ja taide
SCRUTON, Modern Culture

[Tarkat tiedot]

FILY017 Ympäristöfilosofia, Opintojaksokuvaus (3 op)

Jussi Kotkavirta

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Osaamistavoitteet: Ihmisen ja luonnon välisen suhteen eettisen aspektin ymmärtäminen; luontoa ja ympäristöä koskevien filosofisten käsitysten tuntemus.
Suoritustavat: Perehtyminen kirjallisuuteen ja esseetehtävät tai kirjatentti.
Kirjatentti suoritetaan yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan yleisenä tenttipäivänä. Tenttikuori jätetään yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselle filosofian tenttilaatikkoon.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007.
Voimassaoloaikaa on jatkettu tiedekuntaneuvoston päätöksellä 31.7.2008 asti. </span>
Kirjallisuus: Kirjatenttiin luetaan
OKSANEN JA RAUHALA (toim.), Ympäristöfilosofia.

[Tarkat tiedot]

FILY019 Tieteellisen toiminnan perusteet, Opintojaksokuvaus (3 op)

Pasi Pohjola

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Osaamistavoitteet: Opintojaksossa tarkastellaan tieteellisen toiminnan perusluonnetta sekä tieteen päämääriä niin, että tavoitteena on antaa johdatteleva systemaattinen yleiskuva tieteellisen tutkimuksen luonteesta. tutkimalla mm. tieteellistä käsitteenmuodostusta, tieteellistä selittämistä ja ymmärtämistä sekä tieteen metodologiaisa kysymyksiä. Perehtyminen nykyajan filosofian keskeisiin kysymyksiin ja suuntauksiin.
Suoritustavat: Toistaiseksi jakson voi suorittaa vain kirjatenttinä.
Kirjatentti suoritetaan yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan yleisenä tenttipäivänä. Tenttikuori jätetään yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselle filosofian tenttilaatikkoon.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007.
Voimassaoloaikaa on jatkettu tiedekuntaneuvoston päätöksellä 31.7.2008 asti. </span>
Kirjallisuus: 1. HAAPARANTA - NIINILUOTO, Johdatus tieteelliseen ajatteluun ja
CHALMERS, What is this thing called Science? (3.painos), luvut 1-3

2. CHALMERS, What is this thing called Science? (3. painos)
HUOM! Psykologian opiskelijat suorittavat kohdan 2.

[Tarkat tiedot]

FILY023 Argumentaation ja retoriikan perusteet, Opintojaksokuvaus (4 op)

John Pajunen (john.pajunen(at)jyu.fi)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Osaamistavoitteet: Argumentaatiotaitojen kehittäminen. Kurssi antaa perustietoja ja -taitoja argumentaation kulusta, erilaisten argumenttien rakenteesta, analysoinnista sekä väittelystä, erityisesti tutkielmien ja esitelmien kirjoittamista sekä seminaarityöskentelyä varten.
Suoritustavat: Luentokuulustelu ja pienryhmätyöskentely tai kirjatentti.
Kirjatentti suoritetaan yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan yleisenä tenttipäivänä. Tenttikuori jätetään yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselle filosofian tenttilaatikkoon.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007.
Voimassaoloaikaa on jatkettu tiedekuntaneuvoston päätöksellä 31.7.2008 asti. </span>
Kirjallisuus: Kirjatenttiin luetaan
KAKKURI-KNUUTTILA (toim.) Argumentti ja kritiikki, luvut 1-3, 5-7, 10 ja 11.

[Tarkat tiedot]

FILY025 Johdatus tieteen etiikkaan, Opintojaksokuvaus (3 - 5 op)

Petteri Niemi (petteri.i.niemi(at)jyu.fi)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Opintojaksolla tarkastellaan tieteen etiikan luonnetta, arvopohjaa, periaatteita ja teoreettisia perusteita sekä keskeisempiä kysymyksiä.
Osaamistavoitteet: Opiskelija sisäistää tieteellisen tutkimuksen keskeiset eettiset periaatteet ja oppii arvioimaan myös opiskelua ja opetusta niiden valossa.
Suoritustavat: Luentokurssi tai kirjatentti.
Kirjatentti suoritetaan yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan yleisenä tenttipäivänä. Tenttikuori jätetään yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselle filosofian tenttilaatikkoon.
Luentokurssi järjestetään lukuvuonna 2007-2008 ainakin syyslukukaudella, luentokurssille ilmoittaudutaan erikseen Korpissa.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007.
Voimassaoloaikaa on jatkettu tiedekuntaneuvoston päätöksellä 31.7.2008 asti. </span>
Kirjallisuus: Kirjatenttiin luetaan
KARJALAINEN, LAUNIS, PELKONEN, PIETARINEN (toim.), Tutkijan eettiset valinnat. Gaudeamus 2002.

[Tarkat tiedot]

FILP100 Johdatus filosofiaan (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen filosofian keskeisiin ongelmiin, peruskäsitteisiin, yleisimpiin tarkastelutapoihin ja keskeisiin ajatussuuntiin.
Opetusmuodot: Luento (suositellaan kaikille, pääaineopiskelijoille pakollinen).
Suoritustavat: Luennon kertaus tai kirjatentti.
Kirjatentin voi suorittaa yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan yleisenä tenttipäivänä, ilmoittautuminen tenttikuorella.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: NUTTAL, An introduction to philosophy.

[Tarkat tiedot]

FILP110 Filosofian historia I (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Johdatus filosofian keskeisten ongelmien ja peruskäsitteiden historiaan.
Opetusmuodot: Luento sekä KORKMAN & YRJÖNSUURI, Filosofian historian kehityslinjoja sovittavin osin.
Suoritustavat: Luennon kertaus ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Kirjatentissä suoritetaan toinen seuraavista vaihtoehdoista:
A. SALOMAA, Filosofian historia I-II tai
B. NORDIN, Filosofian historia

[Tarkat tiedot]

FILP210 Logiikka I (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Lause- ja predikaattilogiikan perusteiden omaksuminen metateoreettisine tarkasteluineen.
Opetusmuodot: Luentokurssi ja siihen liittyvät demonstraatiot.
Suoritustavat: Luentokurssi demonstraatioineen tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan toinen seuraavista vaihtoehdoista.
A. PIETARINEN, J., Looginen päättely, vuoden 1992 laitos tai
B. MIETTINEN, S. K., Logiikan peruskurssi (2. painos, luvut 1-3)

[Tarkat tiedot]

FILP220 Tieteenfilosofia I (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen tieteenfilosofian peruskäsitteisiin ja -ongelmiin.
Opetusmuodot: Mahdollinen luento.
Suoritustavat: Luentojen kertaus ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: NIINILUOTO, Johdatus tieteenfilosofiaan, osan I (Johdanto: tiede ja tieteenfilosofia) sektiot 3.1. ja 3.3.-3.7. sekä osan II (Käsitteen- ja teorian muodostus) sektiot 1.1.-1.4. ja
RAATIKAINEN, Ihmistieteet ja filosofia

[Tarkat tiedot]

FILP310 Etiikka I (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen etiikan perusongelmiin sekä keskeisiin teorioihin.
Suoritustavat: Luennon kertaus tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan teokset
BLACKBURN, A short introduction to ethics ja
PIETARINEN & POUTANEN, Etiikan teorioita

[Tarkat tiedot]

FILP320 Yhteiskuntafilosofia ja poliittinen filosofia I (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen yhteiskuntafilosofian ja poliittisen filosofian peruskysymyksiin sekä keskeisiin teorioihin.
Suoritustavat: Luennon kertaus tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan teokset:
A. FEINBERG, Social Philosophy ja
B. KANERVA (toim.), Platonista Bakuniniin, politiikan teorian klassikoita tai
SAASTAMOINEN: Eurooppalainen liberalismi

[Tarkat tiedot]

FILP330 Filosofinen ihmistutkimus I (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen filosofisen ihmistutkimuksen perusongelmiin.
Suoritustavat: Luennon kertaus, kirjatentti tai essee.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan kohdat A ja B.
A. LAINE & KUHMONEN, Filosofinen antropologia ja
B. ARISTOTELES, Nikomakhoksen etiikka (kirjat 1-7 ja 10)

[Tarkat tiedot]

FILP340 Ontologia ja tietoteoria I (4 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen ontologian ja tietoteorian perusongelmiin, käsitteisiin ja keskeisiin suuntauksiin.
Opetusmuodot: Mahdollisesti luentoja.
Suoritustavat: Luentojen kertaus ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan samanaikaisesti kohdat A. ja B.
A. Ontologia
LOUX, Metaphysics: A Contemporary Introduction (luvut 1-3)
B. Tietoteoria
MORTON, A Guide Through the Theory of Knowledge tai
LAMMENRANTA, Tietoteoria

[Tarkat tiedot]

FILA110 Filosofian historia II (4 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Syvempi perehtyminen filosofian historiaan ja filosofian historiallisen kehityksen ymmärtäminen.
Opetusmuodot: Luentoja, mahdollisia harjoituksia. Luennoille osallistumista suositellaan.
Suoritustavat: Luentojen kertaus ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Valitaan yksi kirja kahdesta kohdasta:
A. Antiikin filosofia
THESSLEFF & SIHVOLA, Antiikin filosofia ja aatemaailma tai
IRWIN, Classical Thought
B. Keskiajan filosofia
COPLESTON, The History of Medieval Philosophy tai
FLASCH, K., Einführung in die Philosophie des Mittelalters tai
MARTIN, Introduction to Medieval Philosophy
C. Moderni filosofia
SCHACHT, Classical Modern Philosophers tai
SCRUTON, A Short History of Modern Philosophy: From Descartes to Wittgenstein

[Tarkat tiedot]

FILA120 Klassinen teos ja kommentaari (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen johonkin filosofian klassiseen teokseen ja klassikosta kirjoitettuun tulkintaan.
Opetusmuodot: Klassikkoseminaari, mahdollinen lukupiiri.
Suoritustavat: Kirjatentti tai essee. Lukupiirin perustamisesta sovittava tentaattorin kanssa.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Yksi seuraavista kohdista (A-K):
A. PLATON, Valtio ja PIETARINEN, Platonin filosofia
B. ARISTOTELES, Politiikka ja SIHVOLA, Hyvän elämän politiikka
C. AUGUSTINUS, Tunnustukset ja STUMP& KRETZMANN The Cambridge Companion to Augustin (sovittavat osat)
D. HOBBES, Leviathan ja SORELL (toim.), The Cambridge Companion to Hobbes, artikkelit 2, 3, 7, 8 ja 9 tai TUCK, Hobbes
E. LOCKE, Tutkielma hallitusvallasta ja DUNN, Locke
F. SPINOZA, Etiikka ja PIETARINEN, Ilon filosofia
G. LEIBNIZ, Monadologia ja RESCHER, Leibniz: An Introduction to his Philosophy
H. KANT, Prolegomena ja WOOD, Kant
I. HEGEL, Oikeusfilosofia ja HARDIMON, Hegel’s Social Philosophy. The Project of Reconciliation tai KNOWLES, Hegel and the Philosophy of Right
J. KIERKEGAARD, Päättävä epätieteellinen jälkikirjoitus ja LEHTINEN, Sören Kierkegaard tai GARDINER, Kierkegaard
K. MARX, Taloudellis-filosofiset käsikirjoitukset 1844, teoksessa Marx & Engels, Valitut teokset 6 osaa, osa 1 ja WOOD, Karl Marx

[Tarkat tiedot]

FILA130 Nykyfilosofia (4 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen nykyajan filosofian keskeisiin kysymyksiin ja suuntauksiin.
Opetusmuodot: Mahdollinen luento.
Suoritustavat: Luennon kertaus ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan kohdat A. ja B.
A. NIINILUOTO & SAARINEN, Nykyajan filosofia tai
von WRIGHT, Logiikka,filosofia ja kieli
B. DESCOMBES, Modern French Philosophy tai
BUBNER, Modern German Philosophy

[Tarkat tiedot]

FILA210 Logiikka II (4 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Tietojen laajentaminen logiikasta ja perehtyminen sen eräisiin ongelmiin.
Opetusmuodot: Mahdollinen luento.
Suoritustavat: Luentojen kertaus ja/tai kirjatentti.
Kohdista FILA210 tai FILA220 suoritetaan jompikumpi.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Kirjallisuudesta on aina erikseen sovittava tentaattorin kanssa, kysymykseen voi tulla esimerkiksi
SLUPECKI AND BORKOWSKI, Elements of Mathematical Logic and Set Theory, sovittavat kohdat.

[Tarkat tiedot]

FILA220 Tieteenfilosofia II (4 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Laajempi perehtyminen tieteenfilosofiaan ja tieteenfilosofian alalla käytyyn keskusteluun.
Opetusmuodot: Luentoja
Suoritustavat: Luentojen kertaus ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Mikäli opintojakso suoritetaan kokonaan kirjatenttinä, tenttiin luetaan
A. Yksi seuraavista:
BIRD, Philosophy of Science tai
GILLIES, Philosophy of Science
JA
B. Yksi seuraavista:
RIGGS, Whys and Ways of Science tai
LITTLE, Varietes of Social Explanation

[Tarkat tiedot]

FILA310 Etiikka II (4 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Etiikan teorioiden ja suuntausten tuntemuksen syventäminen.
Suoritustavat: Luentojen kertaus, työseminaari ja/tai kirjatentti
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan kohdat A ja B.
A. McNAUGHTON, Moral Vision, An Introduction to Ethics tai
MILLER, Introduction to Meta ethics ja
B. KANT, Groundwork of metaphysics of morals (suom. Tapojen metafysiikan perustus)

[Tarkat tiedot]

FILA320 Yhteiskuntafilosofia ja poliittinen filosofia II (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Tietojen syventäminen yhteiskuntafilosofian ja politiikan filosofian suuntauksista ja teorioista.
Suoritustavat: Luentojen kertaus, työseminaari ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan kohdat A ja B.
A. KYMLICKA, Contemporary Political Philosophy. An Introduction tai
PLANT, Modern Political Thought
B. RAWLS, Oikeudenmukaisuusteoria, osat 1 ja 2 tai
ADORNO, HORKHEIMER & MARCUSE, Järjen kritiikki tai
HABERMAS, Järki ja kommunikaatio

[Tarkat tiedot]

FILA330 Filosofinen ihmistutkimus II (3 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen filosofisen ihmistutkimuksen ongelmiin, suuntauksiin ja teorioihin.
Suoritustavat: Luentojen kertaus, työseminaari ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan kohdat A ja B.
A. OLAFSON, What is a Human Being, a Heideggerian View tai
WILKES, Real People
B. LOPSTON: Theories of Human Nature tai
AGAMBEN: The Open: Man and Animal

[Tarkat tiedot]

FILA340 Ontologia ja tietoteoria II (4 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Tietojen syventäminen filosofisista olemista ja tietämistä koskevista ongelmista sekä niitä koskevista teorioista.
Suoritustavat: Luentojen kertaus, työseminaari ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan kohdat A ja B:
A. Yksi seuraavista (2 op, 1 ov)
JUTI, Metafysiikka (luvut I, III, IV, V ja VI) tai
LOWE, Survey of Metaphysics (luvut 1-10 ja 19-20) tai
LOUX, Metaphysics (luvut 4-7)
B. Yksi seuraavista (2 op, 1 ov)
DANCY: Contemporary Epistemology tai
AUDI, Epistemology

[Tarkat tiedot]

FILA400 Erityisala II (6 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen filosofian erityisalan keskeisiin ongelmiin, käsitteisiin ja lähestymistapoihin.
Opetusmuodot: Mahdollisesti luentoja.
Suoritustavat: Luennon kertaus ja/tai kirjatentti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Valitaan yksi erityisala (alla olevat kohdat A - Q).
Kirjoista on sovittava tentaattorin kanssa.

A. Tieteenteoria
CURD, M. and J.A. COVER (eds.) (1998), Philosophy of Science. The Central Issues, W.W. Norton & Company, New York.
KUHN, The Structure of Scientific Revolutions
LAUDAN, Progress and Its Problems
NIINILUOTO, I. (1999), Critical Scientific Realism, Oxford University Press, New York.
POPPER, Objective Knowledge

B. Tieteen tutkimus
COHEN, Revolution in Science
JASANOFF, MARKLE, PETERSEN & PINCH, Handbook of Science and Technology Studies
GHOLSON, SHADISH, NEIMEYER & HOUTS, Psychology of Science. Contributions to Metascience
BARNES, BLOOR & HENRY, Scientific Knowledge. A Sociological Analysis
YLIKOSKI & KIIKERI, Tiede tutkimuskohteena

C. Kielifilosofia ja kielitieteen filosofia
CHOMSKY, Language and Mind
de SAUSSURE, Course in General Linguistics
RAATIKAINEN ( toim.), Ajattelu, kieli, merkitys. Analyyttisen filosofian avainkirjoituksia
RICOEUR, The Rule of Metaphor
SEARLE, Speech Acts: An Essay in the Philosophy of Language

D. Hermeneutiikka ja tulkinnan teoria
KUSCH, Ymmärtämisen haaste
GADAMER, Hermeneutiikka
RICOEUR, Tulkinnan teoria
MUELLER-VOLLER (ed.), The Hermeneutics Reader
TONTTI, Tulkinnasta toiseen

E. Estetiikka ja taiteen filosofia
KANT, Kritik der Urteilskraft (engl. Critique of Judgement)
GOODMAN, Languages of Art
DANTO, Transfiguration of the Commonplace
HANFLING (ed.),Philosophical aesthetics
CAZEUX (ed.), Continental aesthetics reader

F. Filosofinen ihmistutkimus
KANT, Anthropologie in pragmatischer Hinsicht (on engl.)
THEUNISSEN, Der Andere (engl. The Other)
RICOEUR, Oneself as Another
TAYLOR, Sources of the self
CROSSLEY, Intersubjectivity

G. Yhteiskuntafilosofia ja politiikan filosofia
RAWLS, Political Liberalism
MULHALL & SWIFT, Liberals and Communitarians
BENHABIB, Critique, Norm and Utopia
MOISIO (toim.), Kritiikin lupaus
THE CAMBRIDGE COMPANION to critical theory

H. Oikeusfilosofia
KELSEN, Puhdas oikeusoppi
HABERMAS, Faktizität und Geltung: Beiträge zur Diskurstheorie des Rechts und des demokratischen Rechtsstaats (on engl.)
DWORKIN, Taking Rights Seriously
LAGERSPETZ, The Opposite Mirrors
HÄYRY, Filosofien oikeus

I. Etiikka ja arvoteoria
McDOWELL, Mind, Value, Reality
STRATTON-LAKE (toim.), Ethical Intuitionism von WRIGHT, Hyvän muunnelmat
SEN & WILLIAMS (toim.), Utilitarianism and beyond
NUSSBAUM, The Fragility of Goodness

J. Soveltava etiikka
BEAUCHAMP & CHILDRESS (toim.), Principles of Biomedical Ethics
WINKLER & COOMBS, Applied Ethics (sovittavin osin)
KOEHN, The ground of professional ethics
HÄYRY, Elämän ehdot: bioetiikan, vapauden ja vastuun filosofia
PIEPER & THURNHERR (toim.), Angewandte Ethik

K. Feministinen filosofia
COLE, Philosophy and Feminist Criticism: An Introduction
GRIMSHAW, Feminist Philosophers. Women’s Perspectives on Philosophical Traditions
KOURANY & STERBA (toim.), Feminist Philosophies: Problems, Theories and Applications
LARRABEE (toim.), An Ethic of Care
HEINÄMAA, Ele, tyyli ja sukupuoli

L. Luonnon ja ympäristön filosofia
AALTOLA, Eläinten moraalinen arvo
HEIDEGGER, The Question Concerning Technology and Other Essays (saks.) ja UURTIMO & JAAKSI (toim.), Ympäristöfilosofian polkuja
ATTFIELD, The Ethics of Environmental Concern
HAAPALA, OKSANEN (toim.), Arvot ja luonnon arvottaminen
NURMI (toim.), Hurja luonto. Aabrahamista Einsteiniin

M. Kasvatusfilosofia
SILJANDER, Hermeneuttisen pedagogiikan pääsuuntaukset
HUTTUNEN, Kommunikatiivinen opettaminen
PUOLIMATKA, Opetusta vai indoktrinaatiota?
NODDINGS, Philosophy of Education
FREIRE, Sorrettujen pedagogiikka

N. Filosofian didaktiikka
BURBULES, Dialogue in Teaching
LIPMAN & SHARP, Growing up with Philosophy
TOISKALLIO, Tieto, sivistys ja käytännöllinen viisaus
KASACHOFF, Teaching philosophy

O. Psykologian filosofia
MACDONALD, C. & MACDONALD (eds.), Philosophy of Psychology
ELLENBERGER, H. F., The Discovery of the Unconscious
O'DONOHUE & KITCHENER, The Philosophy of Psychology
BOTTERILL & CARRUTHERS, The Philosophy of Psychology
RICOEUR, Freud and Philosophy: An Essay on Interpretation

P. Mielen filosofia ja kognitiotieteen filosofia
RYLE, The Concept of Mind
NUSSBAUM & RORTY, Essays on Aristotle’s De Anima
CHALMERS, The Conscious Mind
DENNETT, Consciousness Explained
SEARLE, The Rediscovery of the Mind

Q. Yhteiskuntatieteiden filosofia ja sosiaalinen ontologia
APEL, Understanding and Explanation
BLOOR, Wittgenstein, Rules and Institutions
PETTIT, Common Mind
SEARLE, Construction of Social Reality
TURNER & ROTH (eds.), Blackwells Guide to the Philosophy of Social Sciences

[Tarkat tiedot]

FILA650 Proseminaari sivuaineopiskelijoille (vapaaehtoinen) (4 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Käsittelytavaltaan ja ilmaisultaan selkeän esitelmän laatiminen filosofisesti oleellisesta aiheesta sekä harjaantuminen kriittiseen keskusteluun osanottajien laatimasta esitelmästä.
Suoritustavat: Yhden lukukauden aktiivinen osanotto seminaarin työskentelyyn ja esitelmän laatiminen. Seminaari on pakollinen sivuaineopiskelijalle, joka aikoo osallistua filosofian laudatur-seminaariin.
Filosofian opettajiksi suuntautuville suositellaan osallistumista elämänkatsomustiedon opintojaksoon EKTA500 Elämänkatsomustiedon opettamisen seminaari.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILA700 Proseminaari pääaineopiskelijoille ja kandidaatintutkielma (10 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Käsittelytavaltaan ja ilmaisultaan selkeän kandidaatintutkielman laatiminen filosofisesti oleellisesta aiheesta, harjaantuminen kriittiseen keskusteluun ja tieteelliseen kirjoittamiseen.
Esitiedot: Ennen seminaariin tuloa edellytetään suoritetuksi ARGUMENTAATIO JA RETORIIKKA -kurssi.
Suoritustavat: Kahden lukukauden aktiivinen osanotto seminaarin työskentelyyn ja tutkielman laatiminen.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILA710 Maturiteetti, yhteiskuntatieteiden kandidaatti (0 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Kandidaatin tutkintoon vaadittava maturiteetti kirjoitetaan kandidaatintutkielman pohjalta tiedekuntatentissä seminaarin vetäjän ohjeiden mukaisesti.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS110 Filosofian historia III (4 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Syvempi perehtyminen yhteen filosofian historian osa-alueeseen.
Suoritustavat: Suoritetaan yksi teoksista tai korvaava luentosarja/seminaari.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Suoritetaan yksi seuraavista teoksista
RORTY & SCHNEEWIND & SKINNER (toim.), Philosophy in History; Essays on the Historiography of Philosophy.
KNUUTTILA Emotions in Ancient and Medieval Philosophy
POPKIN History of scepticism from Erasmus to Spinoza
AMERIKS (ed.) CAMBRIDGE COMPANION TO GERMAN IDEALISM
PASSMORE Hundred years of philosophy
LOVEJOY The Great Chain of Being
DERRIDA, Margins of philosophy

[Tarkat tiedot]

FILS120 Nykyklassikko ja -suuntaus (9 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen johonkin merkittävään nykyfilosofian suuntaukseen, nykyklassikkoon ja kommentaariin.
Suoritustavat: Luentokertaus ja/tai kirjatentti ja/tai essee.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>
Kirjallisuus: Valitaan kirjat, joita ei suoritettu aiemmin.
Suoritetaan kohdat A ja B.


A. Nykysuuntauksen esittely 3 op
RAATIKAINEN (toim.), Ajattelu, kieli, merkitys
ZAHAVI Husserl’s Phenomenology
GRONDIN Philosophical hermeneutics
CRITCLEY The ethics of deconstruction

B. Nykyklassikko ja kommentaari 6 op
Suoritetaan yksi seuraavista kohdista (1-13):

1. DELEUZE & GUATTARI, Capitalisme et Schizophrénie I, l´Anti OEdipe (on eng.)
GOODCHILD, Deleuze and Guattari: An Introduction to the Politics of Desire

2. FOUCAULT, Les Mots et les choses (on eng. The Order of Things)
DREYFUS, Michel Foucault, beyond structuralism and hermeneutics

3. GADAMER, Wahrheit und Methode (on eng.)
WARNKE, Gadamer: Hermeneutics, Tradition and Reason

4. HEIDEGGER, Oleminen ja aika
KAKKORI, Katseen tarkentaminen

5. HABERMAS, Der Philosophische Diskurs der Moderne (on eng.)
DEWS, Habermas: a Critical Reader

6. HUSSERL, Die Krisis der Europäischen Wissenschaften und die Tranzendentale Phänomenologie (on eng.)
ZAHAVI: Husserl's Phenomenology

7. KUHN, Structure of Scientific Revolutions (jos ei ole suoritettu aikaisemmin)
LAKATOS & MUSGARAVE, Criticism and the Growth of Knowledge, (artikkelit WATTKINS, POPPER, FEYRABEND,LAKATOS ja KUHNIN "Reflections on My Critics")

8. PEIRCE, Johdatus tieteen logiikkaan ja muita kirjoituksia
HOOKWAY, Peirce

9. POPPER, The Logic of Scientific discovery, (luvut 1 5)
O´HEAR, Karl Popper

10. RORTY, Philosophy and the Mirror of Nature
MALACHOWSKI, Reading Rorty: Critical Responses to Philosophy and the Mirror of Nature and Beyond

11. WITTGENSTEIN, Filosofisia tutkimuksia
STERN, Wittgenstein’s Philosophical investigations

12. QUINE, Word and object
BARRET & GIBSON, Perspectives on Quine

13. MCDOWELL, Mind and World
THORNTON, McDowell

[Tarkat tiedot]

FILS400 Erityisala syventäen (6 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Syventäviä opintoja jollakin teoreettisen tai käytännöllisen filosofian erityisalalla.
Suoritustavat: Valitaan yksi erityisala kohdista (FILA400) A-Q ja sovitaan teoksista professorin kanssa. Suoritetaan teokset tai osallistutaan korvaaviin luontosarjoihin/seminaareihin.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS510 Tutkielmaan liittyvä kirjallisuus (10 op)

Olli-Pekka Moisio (olli-pekka.moisio(at)jyu.fi)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Syventää tietoja tutkielman aihetta koskevista erityiskysymyksistä tai keskusteluperinteistä.
Suoritustavat: Luentojen kertaus ja/tai kirjatentti ja/tai essee. Sovitaan professorin kanssa.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS520 Johdatus tutkimusaiheen valintaan (2 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Laudatur-seminaaritöiden ja pro gradun aiheen valinta ja tutkimuskysymysten alustava muotoilu. Filosofisen kirjoittamisen periaatteiden kertaus.
Suoritustavat: Seminaari, jossa jokainen esittää alustavan tutkimussuunnitelman. Suunnitelman tulee olla hyväksyttynä ennen laudatur-seminaaria. Seminaarin yhteydessä suositellaan luettavaksi MARTINICH, Philosophical Writing.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS610 Laudaturseminaari I (7 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Kahden käsittelytavaltaan ja ilmaisultaan selkeän esitelmän laatiminen pro gradu-tutkielman aiheesta sekä harjaantuminen kriittiseen keskusteluun osanottajien laatimista esitelmistä.
Suoritustavat: Kahden lukukauden aktiivinen osanotto seminaarin työskentelyyn.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS620 Laudaturseminaari II (7 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Kahden käsittelytavaltaan ja ilmaisultaan selkeän esitelmän laatiminen pro gradu-tutkielman aiheesta sekä harjaantuminen kriittiseen keskusteluun osanottajien laatimista esitelmistä.
Suoritustavat: Kahden lukukauden aktiivinen osanotto seminaarin työskentelyyn.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS700 Pro gradu -tutkielma (40 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Tutkielman tulee osoittaa kykyä käsitellä selkeästi ja johdonmukaisesti jotakin filosofista ongelmaa, ajattelijaa tai ajatussuuntaa sekä aihepiiriä koskevan kirjallisuuden hallintaa. Tarkemmat ohjeet filosofian yksikön nettisivuilla.
Suoritustavat: Aiheesta sovitaan professorin kanssa, joka osoittaa tutkielman tekijälle ohjaajan/ohjaajat.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS710 Maturiteetti, yhteiskuntatieteiden maisteri (0 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Kirjoituskoe, jossa osoitetaan tieteellinen ilmaisutaito ja pro gradu-tutkielman aihealueen hallinta. Maturiteetin kielen oikeellisuutta ei enää tarkisteta tässä vaiheessa, mikäli opiskelija on suorittanut suomalaisen kandidaatin tutkinnon. Maturiteetti (kypsyysnäyte) voidaan suorittaa tiedekunnan yleisenä tenttipäivänä, kun tutkielman käsikirjoitus on jätetty esitarkastukseen. Maturiteetti ei vaikuta laudaturtutkielman arvosanaan.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS800 Harjoittelu (vapaaehtoinen) (5 - 10 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehdyttää harjoitteluun hakenut ja valittu opiskelija alustavasti filosofiaan liittyvän ammattikäytännön joihinkin tehtäviin.
Suoritustavat: Kolmen kuukauden harjoittelu filosofian yksikön hyväksymissä tehtävissä. Harjoittelusta sovitaan ennen sen aloittamista laitoksen harjoittelua ohjaavan henkilön kanssa. Harjoittelusta laaditaan kirjallinen selonteko.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS810 Vapaaehtoinen pro gradu -seminaari (2 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Pro gradu-tutkielman loppuun saattaminen.
Suoritustavat: Seminaarissa työstetään tekeillä olevia tutkielmia. Täydentää tarvittaessa yksilöllistä ohjausta.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS820 Filosofian tutkijaseminaari (vapaaehtoinen) (2 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Perehtyminen laitoksen omien ja vierailevien tutkijoiden tekeillä olevaan filosofiseen tutkimukseen.
Suoritustavat: Esitelmien seuraaminen, mahdollinen osallistuminen keskusteluihin ja suorittaminen luentopäiväkirjalla (tarkemmat tiedot laitokselta). Tutkijaseminaareihin osallistumalla voi suorittaa myös filosofian ylimääräisiä opintoja (ks. Ylimääräiset filosofian opinnot I ja II).
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS830 Ylimääräiset filosofian opinnot I (vapaaehtoinen) (2 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Laajentaa filosofian jonkin alueen tuntemusta ja syventää näkemystä pro gradu -tutkielman aihepiiristä. Myös laudaturin opintoihin muihin kohtien suorituksen, jotka ylittävät opintopistemäärät, sopivat tähän.
Suoritustavat: Osallistuminen syventäviin kursseihin/seminaareihin sekä vierailuluentoihin, esseet ja kirjatentit.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]

FILS840 Ylimääräiset filosofian opinnot II (vapaaehtoinen) (2 op)

[Kurssille ei ilmoittauduta Korppi-järjestelmän avulla.]

Sisältö: Laajentaa filosofian jonkin alueen tuntemusta ja syventää näkemystä pro gradu -tutkielman aihepiiristä. Myös laudaturin opintoihin muihin kohtien suorituksen, jotka ylittävät opintopistemäärät, sopivat tähän.
Suoritustavat: Osallistuminen syventäviin kursseihin/seminaareihin sekä vierailuluentoihin, esseet ja kirjatentit.
Aikataulu: <span style="color: rgb(255, 0, 0);"> Tutkintovaatimukset ovat voimassa 1.8.2005 - 31.12.2007. </span>

[Tarkat tiedot]