Yleistä Kysymyksiä ja vastauksia Historia Tekniikka

Kurki- ja Korppi-tekniikkaa

Katso myös historiatiedot sovellusten näkökulmasta.

Kurki-järjestelmä

Kurki toimi Jyväskylän yliopistossa kurssikirjanpitojärjestelmien pioneerina. Se sai alkunsa keväällä 1998 Tietotekniikan cum laude -työprojektina, ja käyttöön järjestelmä otettiin hiljakseen kesän 1998 aikana.

Alkuperäinen projektin aikainen Kurki-palvelin (kesäkuu 1998 - lokakuu 1998); kurki.math.jyu.fi

Yhtäaikaisia käyttäjiä palvelin pystyi palvelemaan noin 30.

Järjestelmää varten hankittiin tehokkaampi palvelin, koska resurssiongelmia alkoi ilmetä.

Kurki-palvelin (lokakuu 1998 - syksy 2001); perhonen.mit.jyu.fi, perhonen.it.jyu.fi

Yhtäaikaisia käyttäjiä palvelin pystyi palvelemaan noin 40. Syksyllä 2001 opettajia oli 350 ja opiskelijoita 5600.

Korppi-järjestelmä (os. Kotka)

Kotkalle alettiin pukea sulkia syksyllä 2000, kun Kotka-projekti sai aikaan perustukset järjestelmälle. Työtä jatkoi Korppi-projekti keväällä 2001. Tulos oli jo sen verran näyttävä, että järjestelmää alettiin kutsua Korppina eikä Kotkana, kuten alunperin oli tarkoitus.

europa.it.jyu.fi: (syksy 2001-22.2.2002)

Ensimmäinen varsinainen Korppia varten ylläpidetty palvelin toimi puolisen vuotta. Käytön lisääntyessä se jäi suhteellisen tehottomaksi, joten myöhemmin hankittiin taas tehokkaampi laitteisto. Tämä palvelin pystyi palvelemaan noin 50-100 yhtäaikaista (aktiivista) käyttäjää.

kaarne.it.jyu.fi: (22.2.2002-19.1.2004)

Käytön edelleen lisääntyessä hankittiin palvelimeksi senhetkisen Atk-laitteiden kehityksen mukainen nopein PC-laitteisto mitä rahalla sai. Tämä palvelin toimikin suhteellisen sutjakkaasti syksyyn 2003 asti, jolloin alkoi vastaan tulla yhä enemmän resurssiongelmia.

caro.it.jyu.fi & jeunet.it.jyu.fi: (19.1.2004 - 2.8.2007)

Nämä palvelimet olivat edelleen huomattavasti tehokkaampia kuin edellinen palvelin. Lisäksi tämä palvelinpari on ensimmäinen askel hajautettuun järjestelmään: tietokantapalvelin on erillään sovelluspalvelimesta.

sali.korppi.jyu.fi (18.5.2004 -)

Entinen Korppi-palvelin jäi tammikuun 2004 lopussa "työttömäksi", joten se valjastettiin varakoneeksi nimelle sali.korppi.jyu.fi. Palvelimen ajateltiin tulevan lähinnä Korppi-vastaavien käyttöön mm. salivarauksiin liittyviin asioihin. Aluksi käyttöoikeuksia rajoitettiin IP-osoitteiden perusteella, mutta tämä katsottiin liian työlääksi. Sittemmin Korppiin lisättiin ominaisuus, että käyttöoikeuksia palvelimiin voidaan rajata suoraan Korpin henkilöryhmillä ja palvelimen omalla osoitteella. Näin Korppi-vastaaville voidaan myöntää henkilökohtaisesti käyttöoikeuksia sali.korppi.jyu.fi-palvelimelle.

park.it.jyu.fi: (3.1.2006 -)

Tietokantapalvelin vaihdettiin tehokkaammaksi.

caro.it.jyu.fi: (7.6.2006 - 2.8.2007)

Aiemmin tietokantapalvelimena toiminut palvelin otettiin käyttöön uutena korppi.jyu.fi-palvelimena.

jeunet.it.jyu.fi: (21.6.2006 - 2.8.2007)

Aiemmin korppi.jyu.fi-palvelimena toiminut palvelin otettiin käyttöön uutena sali.korppi.jyu.fi-palvelimena.

kehityskorppi.cc.jyu.fi ja testikorppi.cc.jyu.fi (30.7.2007 - )

Kehityskorppi- ja testikorppi-palvelimiksi asennettiin uudet tehokkaat laitteet (martino ja sollima) heinäkuun 2007 lopussa. Aiemmat kehityskorppi ja testikorppi asennetaan normaaleiksi työasemiksi syksyn aikana. Kumpikin palvelin on samanlainen, ja tekniset tiedot ovat seuraavat:

caro.it.jyu.fi & jeunet.it.jyu.fi - reborn!: (31.7.-2.8.2007 - )

Uudet caro- ja jeunet-nimillä esiintyvät palvelimet vaihdettiin käyttöön, ensin jeunet eli sali.korppi.jyu.fi 31.7.2007 ja sitten laajemmassa käytössä oleva caro eli korppi.jyu.fi 2.8.2007.

Siipirikkoja

Syksyllä 2003 kurssien alkaessa Korppi-palvelin kärsi suurista suorituskykyongelmista. Yhtäaikaisia käyttäjiä pyrki sisään parisataa kappaletta, lähes tauotta viikon ajan. Syksyyn 2004 mennessä tilanne oli sekä laitteiston että ohjelmakoodin osalta parantunut huomattavasti, ja reilun 20000 Korppi-käyttäjän kuormasta selvittiin. Yhtäaikaisia käyttäjiä ei tosin ollut juurikaan enempää kuin edellisenä vuonna.

Käyttäjäkuormaa lukuunottamatta palvelit ovat toimineet melko moitteettomasti. Silti muutamia siipirikkoja matkalle mahtuu.

21.6.2005 päivitettiin caro.it.jyu.fi:stä hajonnut kiintolevy. Mirror-tekniikan vuoksi dataa ei hävinnyt, mutta korjauksen ajan (noin puolitoista tuntia) Korppi-palvelin oli pois käytöstä. Valitettavasti katko pysäytti myös Korppi-vastaavien käytössä olleen kaarne.it.jyu.fi -palvelimen.